Nieuwsbrief ontvangen?
De nieuwsbrief van Freedom verschijnt onregelmatig. Hij bevat nieuws over onze internetdiensten en andere initiatieven.
Meld je nu aan
Nieuws van deze week over security, privacy & andere mensenrechten
Deze week weer een weekoverzicht boordevol informatie! Zo werd plotsklaps in Denemarken besloten dat zij geen Google-diensten meer inzetten in het onderwijs en blikken we nog even terug op het bericht van vorige week over de marktpositie van KPN en hoe ACM hierop reageerde. Maar ook lees je over Bits of Freedom en het CSAR wetsvoorstel, spionage door China, een security update, problemen met het tapsysteem van de politie, de EDRI die de uitspraak van de Europese rechter viert en tot slot over NLNOG die 20 jaar bestaat.
Wired bericht over Denemarken waar plotsklaps werd besloten om geen Google-diensten meer in te zetten in het onderwijs. Dit leidde tot praktische problemen en dat leidde weer tot een nationale discussie.
Een bezorgde ouder begon een aantal jaren geleden met actievoeren. Dat had uiteindelijk als effect dat de Deense autoriteit persoonsgegevens een verstrekkend besluit nam. Er werd op 8 september besloten het verbod op gebruik van Google op te schorten voor 2 maanden omdat de situatie niet werkbaar bleek. De bezorgde ouder merkt op: “we hebben Google toegang gegeven tot een hele generatie”.
In het weekoverzicht van afgelopen week schreven we al over de marktpositie van KPN en hoe de ACM reageerde op het voorstel van KPN, in verband met toetreders op hun netwerk. Ook in het Financieel Dagblad verscheen een bericht over deze kwestie. Hierin wordt gesteld dat een internetverbinding in Nederland veel duurder is dan nodig en waarom dat zo is. Wij zijn natuurlijk direct betrokken en volgen daarom het nieuws hierover op de voet. Binnenkort meer!
Bits of Freedom (BoF) bericht dat volgende week dinsdag 4 oktober, de technische briefing plaatsvindt van de Tweede Kamer over het CSAR wetsvoorstel van de Europese Commissie. Om Kamerleden te inspireren publiceren ze deze week een aantal draadjes op Twitter met vragen die tijdens de briefing kunnen worden opgebracht.
Ook voor de telecom- en providerwereld spelen hier belangrijke vragen. Kunnen wij straks bijvoorbeeld worden gedwongen om mee te kijken met berichten en mee te luisteren met belverkeer, terwijl dat op grond van een andere Europese wet juist niet mag?
BOF schreef hier eerder dit stukje over: Europese Commissie wil vertrouwelijkheid op internet opheffen – Bits of Freedom En ook schreven ze dit: Google beschuldigt jou van kindermisbruik? Kan niet! Toch? – Bits of Freedom
RTL Nieuws en Follow The Money berichten over 903 bedrijven in Nederland die voor minstens 50 procent in Chinese handen zijn. Het gaat om bedrijven bijvoorbeeld in de haven en de telecom- en energiesector, maar ook andere vitale infrastructuren. AIVD en China-experts waarschuwen voor het risico op spionage.
De veiligheidsdienst AIVD waarschuwt overigens al vele jaren voor deze dreiging door China (en andere landen).
Deze week publiceerde Matrix over gevonden kwetsbaarheden. Je lees er meer over op: https://matrix.org/blog/category/security
NOS bericht deze week over de politie die noodgedwongen een oud tapsysteem gebruikt, omdat het nieuwe systeem al drie jaar niet werkt. De leverancier van het oude systeem heeft echter aangekondigd het systeem over drie maanden uit de lucht te halen, aldus de NRC.
Tappen betekent voor het oude systeem vooral nog het afluisteren van gesprekken. Maar in de huidige wereld is het bij tappen al geruime tijd belangrijker meer complexe data van smartphones en apps te verzamelen. Naast dat het systeem is verouderd, valt het vaak uit. Dit leidt tot gevaarlijke situaties.
Verschillende politiefunctionarissen zeggen niet anders te kunnen dan dit nieuws nu naar buiten te brengen. De gevolgen zijn te groot en het wordt te kort dag.
Ondertussen wordt volgens de woordvoerder van het ministerie hard gewerkt aan het op orde krijgen van het nieuwe systeem.
De Europese rechter heeft volgens EDRI een historische uitspraak gedaan deze week: de huidige telecommunicatie dataretentie in Duitsland schendt de fundamentele rechten van mensen in de EU. De onderliggende dataretentiewet is daarom nietig.
Dataretentie betekent het opslaan van gegevens. In de uitspraak onderstreept de rechter dat het opslaan van metadata - ook als dit maar kort gebeurt - een grove schending van fundamentele rechten oplevert. Metadata, van mobiele gesprekken bijvoorbeeld, bevat informatie over waar je bent als je belt, hoe lang je belt, naar welk nummer je belt en vanaf welk nummer je belt. Dus ook wanneer de inhoud van een gesprek niet wordt opgenomen en ergens opgeslagen om eventueel later te kunnen worden beluisterd, is er bepaalde informatie waarin veel over de beller wordt vrijgegeven. Het opslaan van die gegevens mag daarom in de regel niet bevestigt de rechter. Het levert altijd een inbreuk op de rechten op.
Digitalcourage is een burgerrechten organisatie die al sinds 2002 tegen dataretentie strijdt.
NLNOG bestaat 20 jaar! Om dat te vieren vond vandaag een evenement plaats en niemand minder dan onze eigen Ariën gaf ook een praatje. Je vindt de stream van 2021 hier terug: https://nlnog.net/why-should-i-attend/ Op YouTube zelf kun je ook de stream van vandaag terugvinden.