We waren ook bij PublicSpaces waar het vooral ging over het belang van publieke ruimte, ook online. Je kunt het hele programma vinden en terugkijken op de website.
Freedom was sponsor van dit evenement. We waren daarom ook met een standje aanwezig op de Bazaar.
Data commons and data vaults
Deze sessie kun je - net als alle andere sessies - terugkijken via de website.
Een aantal mediabedrijven zijn van plan gezamenlijk een datakluis voor consumenten op te richten. Lees er meer over in bijvoorbeeld dit bericht van mediahuis.
Marjolein Bot van Data Commons Collective vraagt zich af of de samenleving behoefte heeft aan een datakluis, omdat je niet van mensen kunt verwachten dat ze rationele en weloverwogen keuzes maken. Marleen Stikker zegt dat er nu sprake is van een disbalans. Door wetgeving moet de balans weer worden hersteld. De basis van die wetgeving moeten publieke waarden zijn. Mensen zijn niet alleen consumenten, daarom moet bescherming gestoeld zijn op mensenrechten en niet (enkel) op consumentenbescherming.
Ian Forrester van de BBC vertelt over het databox project: https://www.bbc.co.uk/rd/projects/databox.
New extractivism
In deze sessie wordt een project getoond van Vladan Joler over de uitbuiting van de mens door big tech. De film kan als schokkend worden ervaren en afgunst oproepen bij de kijker, zoals ook tijdens de sessie gebeurde. Wees dus gewaarschuwd. De film is via YouTube op de website van Joler te zien: https://extractivism.online/. Je kunt er ook terecht om de kaart die Joler ontwierp te bekijken.
De titel 'Extractivism' van deze sessie slaat op zowel het meer klassieke onttrekken van grondstoffen uit de aarde, alsook op het onttrekken van onze aandacht als gebruikers van big tech diensten.
Fieke Jansen reageerde op de film met deze opmerking: we kunnen ons wel het einde van de wereld voorstellen maar niet het einde van kapitalisme.
Joler zelf maakt een vergelijking naar arbeid: in de wereld van big tech ben ik een fabrieksarbeider die de fabriek niet kan lokaliseren, waardoor ik niet voor mijn rechten kan opkomen door bijvoorbeeld een staking te organiseren.
De term techno-solutionism wordt aangehaald: het idee dat alle maatschappelijke problemen met techniek op te lossen zijn.
Ook wordt in deze sessie de vraag gesteld: is oneindige groei van infrastructuur echt nodig en wat zijn de kosten ervan voor de samenleving en het milieu?
Digital Commons
In deze sessie zijn verschillende sprekers aan het woord en wordt onderzocht hoe publieke waarden kunnen worden ingebed in de samenleving. Het gaat over bijvoorbeeld democratische infrastructuren, een regeneratieve economie en een ecologische transitie naast een digitale transitie. Ook surveillance hygiëne wordt genoemd: het blootleggen van hoe je wordt getrackt online. Daarnaast wordt genoemd dat een renovatie van het verouderde copyright nodig is.
Investeringen zouden publieke aanbestedingen moeten zijn. En er moet plaats zijn voor zelfregulering waarin de nadruk ligt op samenwerking in plaats van op concurrentie.
Investing in digital commons
Daarna zijn de beleidsmakers aan de beurt die bespreken hoe Europa kan investeren in het inbedden van publieke waarden.
Data (H)acktivism
Ook waren we bij de workshop over data activisme getiteld: data (h)acktivism. Wil je de data activisme toolkit bekijken of gebruiken, ga dan naar de website: http://data-activism.com/.