Nieuwsbrief ontvangen?
De nieuwsbrief van Freedom verschijnt onregelmatig. Hij bevat nieuws over onze internetdiensten en andere initiatieven.
Meld je nu aan
Aanstaande donderdag, 7 november vindt de jaarlijkse privacyrede weer plaats. Ditmaal in pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Yvette Luhrs, sekswerker en rechtenactivist nodigt ons uit om verder te kijken dan wet- en regelgeving en een blik te werpen op de moderne realiteit van sekswerk.
Ben je benieuwd naar deze avond? Dan kan je kaarten kopen op de website van pakhuis de Zwijger
Freedom heeft voor deze avond een beperkt aantal plekken op de gastenlijst beschikbaar. Wil je kans maken op een plekje op de gastenlijst komende donderdagavond? Stuur dan even een mailtje naar communicatie@freedomnet.nl (woensdagavond krijgen de winnaar per e-mail bericht).
Sekswerk kent een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, toen seksualiteit werd gezien als een heilige kracht. In de tempels van het oude Mesopotamië verleenden vrouwen seksuele diensten. Tegenwoordig zijn deze tempels ingeruild voor digitale platforms en is OnlyFans een van de grote spelers in het werkveld. Hoewel dit voor veel sekswerkers tal van mogelijkheden biedt om hun klanten online te bereiken, komen er ook nieuwe uitdagingen op hun bord. Zo worden sekswerkers regelmatig uitgesloten van populaire sociale media en zijn er veel banken die weigeren betalingsverkeer te faciliteren. En hoewel sekswerk een legaal beroep is, staan veel gemeenten prostitutie vanuit huis op dit moment niet toe. Het wordt sekswerkers dus niet makkelijk gemaakt.
“Een sekswerker is een complex en genuanceerd wezen, dus eigenlijk net als ieder mens,” aldus Yvette Luhrs. Hen is sekswerker en sekswerkers activist en heeft in diens carrière al een hoop zien veranderen in de sekswerkindustrie. Maar ook in het publieke debat. Daar gaat het steevast over de verschuiving van fysieke werklocaties naar online adverteren, maar vaak stopt de discussie daar. De geleefde ervaringen van sekswerkers wordt genegeerd. Yvette: “De risico’s op het gebied van privacy en digitale veiligheid worden enorm onderschat.” Waar het in andere sectoren strak geregeld is, of juist weinig geregeld hoeft te worden, is het voor sekswerkers een bureaucratisch doolhof.
Tijdens de negende editie van de Privacyrede vertelt Yvette aan de hand van verschillende anekdotes, overpeinzingen en scènes een ander verhaal over sekswerk. Een verhaal dat is gebaseerd op diens ervaring en expertise. Yvette specialiseerde zich in pornografie, een thema dat centraal stond tijdens diens studie aan de UvA. Hen werkte zowel voor als achter de camera en maakte onder andere de documentairereeks ‘Ik word prostituee’. Op dit moment is Yvette actief bij de Sekswerk Alliantie Destigmatisering en het mediaplatform RedInsight.org.
Verwacht geen gepolijst verhaal over wet- en regelgeving, maar een uitnodiging om verder te kijken en een blik te werpen op de moderne realiteit van sekswerk. Met behulp van decor en kostuum zal hen verschillende aspecten belichten. Yvette: “In een theatrale performance probeer ik de gelaagdheid van privacyproblemen binnen sekswerk aan te stippen.” Van het beschermen en vrijgeven van jouw online identiteit tot platform-discriminatie en intimiteit online. Hoe wordt intimiteit vormgegeven in een digitale omgeving?